Ask.fm er et sosialt nettsted som baserer seg på at brukerne stiller hverandre spørsmål. Nettstedet er registrert i Latvia, men har en gryende popularitet i en rekke europeiske land, med ca 52 millioner registrerte brukere.

Nettstedet får man enkelt tilgang til ved å besøke ask.fm, og tjenesten er tilgjengelig på 31 språk, også norsk.

Brukere stiller spørsmål anonymt, noe som har ført til problemer med digital mobbing og upassende innhold. Nettstedet gjør det klart at når du stiller et spørsmål anonymt, så betyr dette at navnet ditt er skjult fra andre brukere, men fremhever at dersom noen plager deg, så er dette imot brukervilkårene og at personinformasjon kan deles med politiet, hvis nødvendig.

App-versjoner eksisterer både for Android og Apple-telefoner.

Start med å lese om Sikkerhet og personvern på norsk, som har egne lenker nederst på siden.

Personvern
Alt innhold man poster på ask.fm er offentlig og kan sees av alle som besøker nettstedet – de trenger ikke engang være medlemmer av nettverket.

Hvordan kan jeg forhindre å motta anonyme spørsmål?
Brukere kan aktivere muligheten for å forhindre at de kan motta anonyme spørsmål, slik at det er mindre sannsynlighet for at andre sender dem upassende eller opprørende spørsmål eller innhold.

Trykk på «Settings» og så på «personvern». Klikk på «Ikke tillat anonyme spørsmål»

Klikk på «ikke vis mine svar» på «stream» – dette forhindrer poster fra å komme opp på strømmen som oppdaterer siste postene i sanntid.

Rapportering og blokkering
Det er mulig å rapportere upassende innhold på ask.fm, og du trenger ikke å være innlogget på siden (altså en bruker) for å gjøre dette. Når du beveger musen over en hvilken som helst post på andres profil får du opp et valg å like en post eller en drop-down-meny som tillater deg å rapportere posten. Du kan velge mellom «Hatmeldinger», «spam eller svindel», «vold eller skadelig oppførsel» og «Innhold av seksuell karakter».

Det er også mulig å blokkere brukere ved å skrolle til bunnen av deres profilside og klikke på «Block», men man må være pålogget for å gjøre dette.

Brukere kan også fjerne ethvert spørsmål på sin egen profil ved å klikke på krysset i øverste høyre hjørne på hvert spørsmål og svar.

For å slette en bruker i Ask.fm:

På toppen av siden, velg Instilliger, deretter Profil. Velg «Avslutt konto» (disable account) på høyre side nederst i profilinformasjonen

Hva skriver Ask.fm om mobbing på tjenesten?

Spørsmål som krysser linjen

«Får du spørsmål som gjør deg ukomfortabel av en eller annen grunn, ikke svar på dem, fortell om det til foreldrene, verge eller annen voksen som du stoler på, og blokker brukeren som sender deg dem, så man kan ikke ta kontakt med deg igjen. Hvis personen fortsetter å plage deg, reporter misbruk til oss ved å trykke på Rapporter-knappen og til politiet.»

ARTIKKELEN ER PUBLISERT AV MEDIETILSYNET VED:

Lenker

Digital mobbing

BRUK HUE


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.